Programul 4 Parteneriate in domenii prioritare
Directia de cercetare: 7 - Materiale, procese si produse inovative

CONTRACT Nr. 71-055 / 18.09.2007

<< Sistem de monitorizare a nivelelor de iradiere x, gamma, neutroni si contaminare alfa-beta, cu teletransmisia datelor , pentru zone de risc radiologic>>

Coordonator: INFLPR

Parteneri: S.C. EXATEL S.R.L., IFIN - HH, S.C. FASTFORWARD S.R.L.

 

Principalele instalatii producatoare de radiatii din dotarea partenerilor implicati in proiect, sunt generatoarele de radiatii X, acceleratoarele de electroni, betatroanele, ciclotroanele, reactorul nuclear. Ele produc radiatii cu caracteristici superioare celor furnizate de sursele radioactive si permit prin aceasta o considerabila largire a aplicatiilor industriale ale radiatiilor ionizante. Desi fata de sursele izotopice, acceleratoarele de particule, de exemplu, sunt instalatii care necesita cheltuieli mari de fabricare si de operare, ele s-au impus in foarte multe aplicatii tocmai pentru posibilitatile mari pe care le ofera in alegerea si reglarea parametrilor radiatiei produse in functie de necesitatile practice. Reactorul nuclear reprezinta o sursa de radiatie foarte heterogena care pe langa neutroni rapizi si neutroni lenti rezultati direct prin fisiunea combustibilului nuclear, prezinta toate tipurile de radiatii a, ß, ?, protoni si nuclee grele. Sursele de neutroni furnizeaza fascicule de neutroni rapizi monoenergetici pentru instalatii speciale de nivelmetrie, analize prin activare, instalatii aflate in dotarea partenerilor la proiect.
In aceste conditii, o atentie deosebita se acorda radioprotectiei si efectelor radiatiilor ionizante asupra personalului angajat. Cea mai importanta regula in protectia contra radiatiilor este Principiul ALARA, care spune ca orice expunere a personalului va fi cat se poate de mica.
Deoarece participantii la proiect isi desfasoara activitatea in unitati in care functioneza instalatii producatoare de radiatii (generatoare de radiatii X, acceleratoare de electroni, betatroane, ciclotroane) respectiv depozite de tratare si stocare deseuri radioactive, centre de prelucrare radioizotopi sau efectueaza servicii pentru posesori de instalatii radiometrice industriale, consideram oportuna realizarea si implementarea cate unui sistem complex monitorizare a nivelelor de iradiere x, gamma, neutroni si contaminare alfa-beta, cu teletransmisia datelor in scopul monitorii zonelor cu potential risc radiologic din cadrul acestora si eventuala extindere la utilizatori industriali beneficiari ai partenerului cofinantator. Sistemul va fi prevazut cu traductori de radiatii alesi astfel incat sa poata fi utilizati pentru acoperirea intregului domeniu de riscuri (tip de radiatie, domeniu de masura, energie, iradiere/contaminare), software de comunicatie cu traductorii, comunicatie bidirectionala intre modulele de comunicatie si dispecerat central. Dispeceratul central va fi echipat cu sistem de calcul, comunicatie si software specializat de achizitie, prelucrare, stocare si creare de baze de date. Astfel va fi determinat cu exactitate riscul radiologic la care este supus, atat personalul ce desfasoara activitati in unitatile respective cat si partea de populatie ce interactioneaza indirect cu instalatiile respective.
In faza de model experimental, sistemul va fi testat in conditii de laborator din punct de vedere tehnic la partenerul cofinantator, din punct de vedere metrologic la partenerul acreditat da catre Biroul Roman de Metrologie Legala pentru astfel de activitati si din punct de vedere functional la coordonatorul de proiect. In urma experimentarilor se vor stabili eventualele modificari necesare pentru realizarea prototipului. Proiectul se va finaliza cu un prototip ce va fi testat, certificat si omologat, ceea ce faciliteaza ulterior introducerea in fabricatie si comercializarea.
Prin implementarea acestui sistem se reduce unul dintre factorii cu risc major de afectare a sanatatii populatiei si in particular a personalului angajat ce lucreaza cu radiatii, care alaturi de alti factori de risc dintre care amintim compusii chimici toxici sau radiatiile electromagnetice, poate duce la crearea unui efect sinergic care sa afecteze iremediabil sanatatea oamenilor. Prin bazele de date ce se vor crea in urma monitorizarii, utilizand facilitatile de comunicatie ce se vor dezvolta in cadrul acestui proiect, sistemul ar putea fi inclus in sistemul national pentru calitatea mediului, fapt ce ar veni in completarea eforturilor comune care se fac la nivel national si international pentru protectiei mediului